Alimos Residence

Architecture: Dimitra Marini

Interior Design: Dimitra Marini

Construction: Dimitra Marini

Building area: 160m²

Location: Alimos, Attiki, Greece

Year of completion: 2012

Photographer: Dimitris Papoutsis

The house in Alimos is located on a hill and is developing on three floors with the latter overlooking the port of Piraeus. The assignment of this residence was aiming at creating a contemporary house in the extension of an older one. Based on its integration in the older shell, the staircase rests on the perimeter masonry and on the new reinforced concrete slab. The staircase is a construction with its aesthetics resulting from the construction constraints. While the staircase is light and permeable to light in the space, during its ascent the wooden steps are designed to prevent any view of the gap. Built-in storage spaces and mirrors expand the space, while the open kitchen is designed in such a way as to hide the process of the food preparation. On the outer balcony, the perforated railing allows an unobstructed sea view.